NRC interview Gerrien Anbeek over leidinggeven tijdens corona ‘Ik bel me suf gedurende de week’

Het volledige interview met Gerrien Anbeek over leidinggeven tijdens corona verscheen op 10 september 2021 digitaal en in print in NRC Handelsblad.

No alt text provided for this image

Gerrien Anbeek (54) is manager HR services bij Douwe Egberts, waar ze sinds april leiding geeft aan vijftien man. ‘Ik bel me suf gedurende de week’

Gerrien Anbeek (54) is manager hr services van het internationale hoofdkantoor en het Nederlandse kantoor van Douwe Egberts. Ze schreef het boek Een Tesla inparkeren kan iedereen, over leiderschap in digitale transformatie. Sinds april geeft ze leiding aan vijftien man. 

„De eerste anderhalve maand in mijn nieuwe baan gebeurde al het werk vanuit huis. Ik ging toen veel wandelen met collega’s, wat ze eerst heel gek vonden. Maar je probeert onderdeel te worden van een team en vertrouwen op te bouwen. Op een gegeven moment wilde iedereen een wandelafspraak! 

„Als manager wenden mensen zich tot jou met allerlei vragen. Het is moeilijker om die rol op te pakken als je elkaar alleen online ziet. Ik heb een ontzettend leuk team, maar merkte wel dat ze ondertussen een beetje zenuwachtig werden: ging ik niet toch stiekem een reorganisatie doorvoeren? 

„Wat heel fijn was, is dat ik afgelopen juni al budget heb gekregen om twee keer een dag lang in een hotel af te spreken met het team. Mensen zagen elkaar weer voor het eerst sinds een jaar, dat was heel emotioneel. Ik hield toen een presentatie over engagement, met een actielijst en kortetermijndoelstellingen die uit het team zelf kwamen. Dat sloeg heel erg aan. We hebben tijdens de tweede bijeenkomst met het team grondbeginselen voor onze samenwerking opgesteld; niet mulitasken, telefoon opzij tijdens meetings bijvoorbeeld. Die fungeren nu echt als ankerpunt. „We hebben drie vergaderingen per week en dan zien we elkaar via Teams. Dan komt ook aan bod: hoe gaat het werk en hoe voelt iedereen zich? 

No alt text provided for this image

Ik kijk daarbij naar wat iedereen inbrengt, en let ook op non-verbale signalen. Als iemand heel bleek lijkt, of drie kwartier niets zegt, schrijf ik dat op. Later die dag zoek ik contact. Even een chatje of een appje. Als het lang duurt voordat diegene reageert, plan ik een (virtuele) koffie in. 

„Het gaat erom dat je achterhaalt wat er speelt en hoe je het boven tafel krijgt. Dat vereist dat je heel actief bent in de ‘mensenkant’ van het manager zijn. 

Ik bel me suf gedurende de week om voeling te houden met hoe mensen erin zitten. Vanmiddag had ik bijvoorbeeld een gesprek met iemand in tranen. Ze maakte zich nu al zorgen hoe ze haar werk na haar vakantie weer ging oppakken. Juist tijdens het digitaal werken kun je daar via chat, WhatsApp of een telefoontje goed op inspelen. Ik stuur altijd appjes in de geest van ‘goed gedaan’ of ‘laat het nu los’. Het team was dat niet gewend. Nu zeggen ze: we vinden die betrokkenheid heel fijn.”

Het volledige interview verscheen 10 september 2021 digitaal en in print in NRC Handelsblad.

Deel dit bericht

Andere berichten

Als je werknemers schulden hebben

FD Persoonlijk interviewde Gerrien Anbeek voor Werk en Geld over financiële problemen op de werkvloer. Lang niet iedereen praat makkelijk over dit taboe. Het bieden van de juiste hulp

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Newsletter